Tajna veza između rajčice i efikasnosti

Gužva, nekoliko projekata se vrti istovremeno, dvadeset nepročitanih mailova … ima dana kada nam vrijeme jednostavno nestane bez nekog značajnijeg ili opipljivog rezultata – a cijelo vrijeme smo bili za stolom i radili. Paralelni rad na više strana, stvari koje se moraju odmah sada riješiti, sitnice koje odvlače pažnju – sve su stvari koje nam miči fokus sa toga što sada radimo, prije nego što smo barem jedan segment doveli do kraja – razlog je zašto završavamo radni dan umorni, ali s osjećajem da nismo bog zna što napravili.

Što je Pomodoro?

U ovome nam može pomoći jedna obična rajčica – ok, ne ona jestiva nego tajmer u obliku iste – takav tajmer je naime ispirirao Francesca Cirilla da osmisli tehniku koja nam osigurava veću efikasnost u radu – Pomodoro Tehnika®.

Pomodoro Tehnika® predlaže da vrijeme koje posvećujemo radu / učenju / bilo čemu što traži fokus ili disciplinu podijelimo u segmente od 25minuta, između kojih su manje u veće pauze.

On je pri tome koristio kuhinjski tajmer u obliku rajčice, koji bi postavio na vrijeme od 25minuta, i taj period rada bi zvao 1 Pomodoro. Ubrzo je sav svoj uloženi rad mogao klasificirati prema količini Pomodora koje je putem potrošio. Između dva pomodora radio bi pauzu od 5 minuta (mali odmor), a nakon svakog četvrtog veću pauzu od 15 minuta. Vjerujem da je Francesco bio zaljubljnik u školske dane jer ovdje predloženi ritam podsjeća na njih – što možda i nije loša asocijacija.

Kasnija istraživanja ovog ritma rada su potvrdila da, osim što tehnika pomaže fokusiranosti na temu, pomaže i dodatnom dotoku ideja – naime primjećeno je da se nakon kraće pauze osobe vraćaju k stolu sa svježim rješenjima, i genijalnim i novim uvidima.

Ovdje je način korištenja koji on predlaže:

  1. Za početak, trebali bismo imati spremne popise poslova, i plan akcije i prioriteta istih, te iz njih odabrati ono na čemu želimo raditi
  2. Postavite svoj tajmer na 25minuta. Naravno, ne morate koristiti onaj kuhinjski, slobodno koristite njegovu internet inačicu ili postavite stavite alarm na mobitelu.
  3. Radite na zadatku, i BITNO! tih 25minuta nemojte raditi ništa drugo osim toga. Mailovi, društvene mreže, drugi zadaci, svijet …. sve neka čeka tih 25 minuta.
  4. Kada tajmer zazvoni, vrijeme je za kratku stanku – 5 min … ok, možda i 7, ali ne više od toga. Da, u stani možete raditi što god želite.
  5. Nakon pauze, ponovo odredite fiksni zadatak za sljedećih 25minuta, nakon kojih opet slijedi pauza.
  6. Nakon 4 Pomodora napravite veću pauzu.

Benefiti

Ova tehnika je odlična za smanjiti smetnje koje nam odvlače pažnju, jer zaista, većina stvari može pričekati 25minuta.

Pomaže kod situacije u kojima se teško natjerati da nešto počnete raditi.

Pomaže kod rada na stvarima koje teško privodite kraju.

Super je za stvari koje vam se baš i ne da raditi.

Smanjuje nisku efikasnost koja je jedna od loših posljedica multitaskinga. Ne brinite, ostati ćete multitasking superjunak/inja, samo radeći jednu po jednu stvar.

Mane

Ako ste inspirirani i nošeni strašću radite jednu stvar satima, i ako vaš workflow nesmetano teče ne primjećujući da su prošli sati, onda vam Pomodoro ne treba.