Radionice Design Thinking-a

Design Thinking je praksa kreativnog traženja novih rješenja, i poboljšavanja postojećih proizvoda, usluga i organizacija. Sastoji se od niza koraka putem kojih istražujemo i našu ideju, ali i problem ili izazov koji težimo riješiti, pri tome se služeći promatranjem, propitkivanjem, intervjuiranjem svih sudionika uključenih u proces kojim se bavimo, a ponajviše naših budućih korisnika.

U ovom procesu izrađujemo i prototip našeg proizvoda ili usluge, koji se testira i dorađuje po potrebi, kako bi konačni proizvod potpuno odgovarao potrebama naših budućih klijenata.

U razvoju naše ideje i istraživanju reakcija tržišta na nju važno nam je slušanje našeg osjećaja empatije – sposobnosti da spoznamo kako netko drugi doživljava iskustvo nekog izazova, i rješenja koje će izazov umanjiti ili posve ugasiti.

Iskustvene radionice Design Thinking-a

Organiziraju se sukladno specifičnim potrebama klijenata, u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana, uživo i u kombinaciji online+uživo radionica – sve kako bi što bolje upoznali i iskusili proces i znali ga ponoviti na traženju nekih budućih rješenja.

Radionice se mogu održati i u vašim prostorima, ali svakako predlažemo razmisliti o dolasku u naš  dUXlab- gdje na raspolaganju imate sav kreativni materijal za vizualno promišljanje i izradu prototipa rješenja – papire, kartone, boje, post-it-e, i 400 figurica za sandbox – Design Thinking je najzabavnija tehnika tada na razvoju ideje koju možete zamisliti.

Design Thinking je odlična metoda za pronalaženje inovativnih i kreativnih odgovora na stara pitanja, i praksa koja pred nas postavlja nova pitanja i traži još novije odgovore na njih.

Proces Design Thinkinga daje detaljan uvid u potrebe naših budućih klijenata, ali i u sve aspekte našeg rješenja njihovih izazova, i u konačnosti vodi računa o i dobrobitima koje će im naše rješenje donijeti, ali i o provedivosti i isplativosti našeg rješenja, tražeći najbolju kombinaciju za sve uključene strane.

To je vrlo često ciklički proces u kojem se ponavljaju faze propitkivanja i izrade modela rješenja, sve dok se taj krug ne svede na najbolje rješenje, točku koja najčešće nije bila iz mjesta početka rada na izazovu.

Zanimljiv način rada na ovim radionicama je kombinacija online Modula sa zadacima i radionica u dUXlabu nakon svakog modula – na ovaj način dobijate nekoliko dana za rad na zadacima, prostor za sazrijevanje ideja, i nakon toga radionicu cijeli Modul zaokružimo zajedno >>> pročitaj više o Online programu Tvoja #odličnaideja

Proces rada je izrazito kreativan, i koristi se različitim tehnikama, pomoćnim materijalima, figuricama, bojama, post-it papirićima …. i naravno aktivnom interakcijom s tržištem, stvarnim svijetom i našim budućim klijentima. Putem takvog promišljanja stavljamo se u cipele svojih budućih korisnika, koji puta i doslovno (vidi sliku dole), i isprobavamo u stavrnom svijetu razna rješenja, radimo modele i sheme – sve kako bi naše konačno rješenje bilo potpuno funkcionalno, donijelo najveću moguću dobrobit našim klijentima i bilo nama lako izvedivo i isplativo.

Ovdje je jedan primjer sa zadatka koji sam imala na jednoj od svojih edukacija -naime, htjela sam na svojoj koži osjetiti iskustvo starijih osoba koje imaju problema sa naticanjem noga, kako izgleda kada kupuju cipele:

Kako Design Thinking metoda može pomoći razvoju ideje za online posao?

Design Thinking je must-have metoda pri razvoju online posla – naravno, ako želiš da tvoj posao bude uspješan. Baš zato što će tvoj klijent samostalno konzumirati tvoj digitalni proizvod ili uslugu jako je važno da doživiš i vidiš kako to izgleda sa njegove strane, što on treba i što dobiva.

Ako bi svoj digitalni proizvod ili uslugu do kraja razvio bez interakcije sa tržištem, riskiraš da uložiš svoje vrijeme i novac u neprovjerenu varijantu tvoje ideje, koja se kroz proces design thinkinga mogla razviti u svoje neočekivano dobru verziju.

Osim toga, online svijet voli kreativna i inovativna rješenja, i skoro svaki dan je korak dalje u traženju što orginalnijih načina i prezentacije i implementacije rješenja izazova – a da bi znao da si na pravom putu, svoj način moraš na vrijeme provjeriti sa svojim budućim korisnicima.

 

Za sve detaljnije informacije

[button link=”mailto:dnk@dnk.com.hr” color=”yellow”]Pošalji nam svoj upit![/button]

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.