Kako smo se TRE® i ja našli

Na prvu radionicu sam došla posve slučajno, jednog prevrućeg ljetnog dana u Lipnju 2015 godine. Nisam imala nikakvih očekivanja jer o tehnici nisam znala baš ništa. Googlanjem sam saznala da se radi o tehnici tjelesnog otpuštanja stresa – nadam se da ce biti zanimljivo – pomislila sam i jednostavno došla.

U tom trenutku sam bila u puno lošijoj tjelesnoj kondiciji nego sada –  naime, unatoc redovnom vježbanju nisam uspjevala pogurati stanje izdržljivosti na bolje jer bi se vježbajući jako brzo zadihala i morala stati. Kao da sam imala nevidljivu i vrlo nisku granicu fizičke izdržljivosti preko koje nisam mogla prijeći, koliko god bi se trudila.

Vibracija mišića koja mi se desila na prvoj radionici je bila lagana i locirana samo u nogama – ali je izazvala čudo – tremor koji sam godinama osjećala u izdahu i koji je toliko dugo bio dio mene da nisam vjerovala da će ikada nestati,  preselio se u vibracije mojih nogu, i nikada se vise nije vratio u moj dah!

Osim toga, osjecaj vrućine ljetne zagrebačke zapare je potpuno nestao, i ostatak dana sam provela u naj-zen stanju ikada! Ljubav na prvi pogled!

Naravno, nastavila sam vježbati kako mi je bilo preporučeno, dva puta tjedno po 15-20 minuta, i vrlo brzo shvatila da je taj tempo za mene prejak jer je moj unutarnji sustav osjetljiviji – tako da sam smanjila intenzitet vježbi na jednom tjedno po 10tak minuta, ali sam vježbala redovito. Moj napredak u vibriranju je bio prilično polagan, u gornjem dijelu tijela mi se počelo “nesto zbivati” tek nakon pola godine prakse, a desno rame i vrat su mi “proradili” tek pri završetku edukacije za voditelja radionice, providera TRE®-a.

Napisala sam ovaj dio detaljno i iskreno da bih vam posvijestila važne postavke koju praksa TRE®-a ima, a to je poštovanje dinamike svog organizma, nevažnost intenziteta vibracija, povećanje svjesnosti svog tijela i sposobnosti samoregulacije koja se usvaja ovom praksom.

TRE® nije natjecanje u tko će više, bolje ili jače vibrirati, vec opuštanje i učenje osluškivanja svog organizma koji zna “što i kada meni paše, i što i koliko je za mene dobro”, te sljeđenje vlastitog ritma i tempa na putu nazad iz potpune preplavljenosti i napetosti u kojoj se manje više svi kronično nalazimo.

Taj put je za mene bio polagan, ali i vrlo učinkovit, sa toliko puno benefita da mi ih je uistinu teško najbrojiti. Jedan od najvažnijih desio se odmah, na prvoj radionici – sada mi je jasno da je moju kroničnu zadihanost i nemogućnost podizanja fizičke kondicije uzrokovala moja posve ukočena dijafragma, koja je napokon dočekala priliku da se istrese i da normalno prodišem.

Moj suprug je nakon mjesec  – dva primjetio da sam puno smirenija, i da imam manje celulita (!!!). Moje kolegice na poslu koji sam tada radila primjetile su hrpu pozitivnih promjena, od toga da imam potpuno drugi opušteniji izraz lica i da se puno manje uzrujavam oko stvari koje ne mogu promijeniti, do drugačijeg tonusa tijela, tako da su nestrpljivo čekale da mogu početi s praksom i napraviti TRE® grupu za njih.

Vremenom sam primjetila da me prije stresne situacije sve manje uzrujavaju, te da sam slobodnija i opuštenija u komunikaciji sa poznanicima, te da je taj osjećaj uzajaman. Također, nakon nekoliko mjeseci prakse zaključila sam i da mi se imunitet popravio jer su me gripe i prehlade zaobilazile, te da se općenito puno bolje nosim sa ozbiljnim situacijama koje bi me prije bacile u paralizirano stanje panik moda (a vjerujte mi, bilo ih je u zadnje vrijeme puno) – sad se istresem i nakon toga sam u stanju normalno razmišljati i raditi dalje najbolje sto se u datoj situaciji može.

Jasniji način razmišljanja, izdržljiviji organizam, slobodniji pokreti, slobodniji protok ideja, bolji međuljuski odnosi …. nema područja na kojem nisam osjetila poboljšanje.

Edukaciju sa TRE® providera sam započela 2015 u Bukurestu, i zavrsila 2017, i kroz nju sam imala prekrasnu priliku upoznati internacinalnu TRE®  zajednicu, dio koje sam postala i sama. Učitelji su mi bili posebna Fiona Leibowitz, koja je sada moja supervizorica i koja inače zivi na Thailandu i dr David Berceli, osnivač tehnike. Posebno su mi dragocjena iskustva sa dva napredna treninga sa dr Bercelijem, 2017 u Bukureštu i 2018 u Dubrovniku, koja su redovito veliki korak u mojoj praksi jer otvaraju nove dimenzije primjene TRE®-a.

Osim mene, u Hrvatskoj i u Zagrebu ima i drugih ljudi koji su educirani za vodjenje TRE® radionica, i imaju naslov Certified TRE® Provider, a njihovu listu i kontakt podatke možete pronaći ovdje. Uz stručnost, licencu edukacijskog centra TRE® FOR ALL, visoke standarde i siguran način rada koji je pod kontinuiranom supervizijom, važno je da odaberete osobu uz koju se i vi sami dobro i sigurno osjećate, kako bi vaš put do stanja prirodne ravnoteze bio što lakši i sigurniji.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano za TRE® slobodno mi se obratite mailom na hello@dijananovak.com .