Design Thinking – primjer stroja za MRI

#designthinkingpraksa
Ako ste ikada vodili dijete na MRI snimanje (a iskreno se nadam se da niste) ovdje je primjer kako je drugačije razmišljanje o stvarnom iskustvu klijenata promijenilo vrlo kompliciran stroj za tu medicinsku dijagnostiku.
.
Čovjek koji je dizajnirao stroj, Dough Dietz, slučajno se našao u hodniku kad se jedna od malih pacijentica, uplakana i zastrašena prethodnim MRI iskustvom, ponovo spremala za istu pretragu.
.
Kasnije je saznao da djeci daju sedative prije ove pretrage jer ne mogu mirovati u tunelu za vrijeme snimanja … što razumijem jer bih i sama dobila napadaj klaustrofobije – ok, ovo me vraća na sjećanje nekih drugih, jednako neugodnih pretraga o kojima ću možda kasnije.
.
Uglavnom, Dough se još jednom primio posla i Design Thinking-a i ovaj puta pri makeoveru stoja uzeo u obzir stvarne reakcije njegove publike – i od tada klinci prije pretrage dobiju slikovnicu koja ih pripremi na to da moraju biti mirni “da ih ne bi otkrili pirati”, a broj djece koji moraju dobiti sedative se drastično smanjio.
.
Kako je ovdje korištenje Design Thinking metodologije napravilo razliku: uzevši u obzir stvarnu reakciju klijenata – djeteta koje je uistinu bolesno i samim tim ustrašeno, klinaca koja se plaše i bolnice i tamnog tunela i koja ne mogu izdržati ni kratku, a kamoli dugačku pretragu za vrijeme koje moraju biti mirni – cijelo iskustvo je upakirano u jednu posve drugačiju priču.
Uz priču i slike, koristili su sve ostale osjetilne podražaje: aromaterapiju (!!) i pokretljivost dijelova sprave kako bi se klinci fokusirali na ribe, dvorce, uloge u priči … kako bi s ove pretrage otišli s avanturističkim doživljajem umjesto s traumom.
Naravno, funkcionalnost MRI-ja je ostala ista.
.
Gore je fotka kako je Doughov dizajn MRI stroja na kraju izgledao, a ovdje njegov TED talk ( https://www.youtube.com/watch?v=jajduxPD6H4 )u kojem će vam on sve u detalje i s primjerima ispričati.
Pogledajte, divan je, poučan i zabavan, naročito oko 13:30 gdje priča o tome kako je jedna djevojčica nakon pretrage rekla mami: “Možemo li doći sutra ponovo?”
.
Imate li i sami neko slično iskustvo? Ili neko koje bi trebalo ovakav makeover?

NAJAVA RADIONICE: ThinkDesignThis Poslovni Laboratorij >>